Proiectul ”Pedagogie Experiențială” propune o abordare inovativă cu privire la procesul educațional și a incluziunii sociale. Realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț,  Fundația Scrimă pentru Toți din București și Newschool AS din Norvegia și cu sprijinul a 11 școli și licee din județele Neamț și Suceava, proiectul va fi implementat în 11 comunități educaționale în care se regăsesc copii cu CES (cerințe educaționale speciale) și în care se manifestă fenomenul absenteismului.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 931.851 euro oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului “Dezvoltare locală”. Obiectivul proiectului este creșterea participării la procesul educațional pentru 608 copii în risc de abandon școlar și 56 cu CES prin implicarea acestora în activități de sprijin bazate pe principiul pedagogiei experiențiale. Proiectul vizează totodată formarea unui număr de 170 profesori și experți educaționali și sociali și consilierea unui număr de 150 părinți pentru conștientizarea, asimilarea și implicarea reală în promovarea educației incluzive prin expunere la programe special proiectate de partenerii români și de partenerul norvegian, entitate cu expertiză în educația de acest fel. Perioada de implementare este de trei ani.

Pentru a crește impactul la nivelul întregii comunități educaționale, Proiectul Pedagogie Experiențială propune o metodă prin care activitățile se vor desfășura bilateral, prin implicarea directă a partenerilor români și norvegieni. Astfel, vor avea loc activități de consiliere pentru profesori și părinți în sesiuni individuale și de grup, ateliere motivaționale pentru copiii cu vulnerabilități, iar pentru promovarea modelului educațional interactiv și integrativ, vor fi efectuate workshopuri cu experții în educație, dar și schimburi de experiență între experții norvegieni și cei români.

Indicatori finali

Finalizarea proiectului „Pedagogie experiențială – PN2030”

Avem plăcerea să anunțăm finalizarea cu succes a proiectului „Pedagogie experiențială – PN2030”, derulat în cadrul Programului de Dezvoltare Locală, cu sprijin financiar nerambursabil din partea Granturilor SEE și Norvegiene 2014–2021, precum și a Guvernului României.

Prin Notificarea administrativă nr. 7916/07.05.2025, am fost informați oficial cu privire la emiterea hotărârii de încheiere administrativă a proiectului.

Valoarea totală a finanțării nerambursabile obținute la finalul proiectului este de 4.377.857,83 lei.

Atât Promotorul de proiect, cât și partenerii implicați, își asumă angajamentul de a asigura sustenabilitatea rezultatelor și impactului proiectului pentru o perioadă de 5 ani de la finalizare, prin continuarea activităților și valorificarea resurselor create în cadrul proiectului.

Sustenabilitate și continuitate în comunitate

Proiectul „Pedagogie experiențială – PN2030” nu se încheie odată cu finalizarea administrativă, ci continuă să trăiască în comunitățile educaționale pe care le-a format și inspirat. Prin rețeaua creată de profesori, elevi, mentori și instituții, activitățile vor fi replicate și extinse, devenind parte integrantă din cultura educațională locală.

Activitățile educative dezvoltate vor continua sub formă de inițiative locale, extracurriculare și parteneriate comunitare, printre care:

  • Educa-mă – ateliere de învățare centrată pe nevoile copilului, prin joc, explorare și reflecție.
  • Al treilea spațiu al cetățeniei active – loc de întâlnire pentru elevi și profesori implicați civic, un spațiu pentru dezbatere, inițiativă și proiecte de impact.
  • Școala de mers pe munte – program de dezvoltare a rezilienței, cooperării și autonomiei în mediul natural.
  • Cum construiești o casă în copac – atelier aplicat de arhitectură creativă, design și lucru în echipă.
  • Cum construiești o plută – activitate practică interdisciplinară cu accent pe inginerie, ecologie și colaborare.
  • Program de mentorat – relații susținute elev-elev și profesor-elev pentru sprijin în dezvoltarea personală și academică.
  • Clasa noastră – exemplu în comunitate – microproiecte inițiate de clase pentru rezolvarea unor probleme reale din comunitățile locale.
  • Ateliere motivaționale – sesiuni dedicate dezvoltării încrederii în sine, motivației personale și planificării obiectivelor.

Mulțumiri

Mulțumim tuturor celor care au contribuit la succesul acestui proiect – echipelor de implementare, partenerilor instituționali, profesorilor, elevilor, părinților și membrilor comunității – pentru dedicare, implicare și încrederea acordată unui altfel de mod de a face educație.

Multumiri speciale adresam echipei FRDS pentru implicarea constanta, disponibilitatea si ghidajul oferit pe parcursul intregii perioade de implementare a proiectului. Sprijinul acordat a fost esential pentru buna desfasurare si finalizarea cu success a activitatilor.